Skip to main content

Je bestelling is bijna klaar

In Maastricht wordt hard gewerkt aan jouw bestelling. Om het wachten wat leuker te maken kun je hier lezen hoe werken tot stand komen en wat het verhaal is achter De Glazerij.

Achter De Glazerij: van misdienaar tot glazenier.

Tradities

In het zuiden van Limburg leven oude tradities door.

De warme bakker bezorgt brood aan huis, kinderen leren een muziekinstrument spelen bij de harmonie en jongeren worden nog misdienaar.

Ik was één van hen. Op zaterdagen stond ik om half 6 op om naar de bakker te lopen, de bestelbus te vullen en langs de huizen te rijden om 'brood te venten'.

Gestaar

Kerken zaten nog vol.

Met 40 gulden op zak en een vlaai (vloai zeggen wij) liep ik 's avonds naar huis. De vlaai gaf ik aan mijn ouders en op tafel stond een bord wortelenstamppot met een gehaktbal klaar. Snel eten en door naar de sacristie van de kerk. Een toog aandoen en de mis dienen.

Moe van het 'brood venten' staarde ik naar boven. Nooit begreep ik hoe die glas-in-lood ramen gemaakt werden. Tot vijf jaar geleden. Ik ging in de leer bij een meester en leerde alles over glas-in-lood. Niet veel later zag De Glazerij het licht.

/ Guido Dilweg

In De Glazerij worden drie technieken van het glazeniers-ambacht toegepast.

Alle technieken kort uitgelegd

1. Brandschilderen

Een tijdrovend en aandachtig werk. Bij het brandschilder proces dienen temperaturen behaald te worden van 600 – 650° Celsius.

Het proces omvat verschillende stappen. Als eerste worden de contouren aangebracht. Verfpoeder wordt gemengd met azijn en Arabische gom. Het glas gaat een nacht de oven in. Hierna wordt het uitdagend.

Een laag verfpoeder, gemengd met water, wordt aangebracht op het glas: grisaille. Het water verdampt en poeder blijft achter. Met kwasten wordt de verf weggehaald die niet gewenst is, zo blijven er er schaduwen of kleuren achter op het raam.

Na elke laag gaat het glas de oven in. Door de behaalde temperatuur wordt het glas zacht en kan de verf door de oppervlakte van het glas dringen.

2. Tiffany-techniek

Glas wordt gesneden op basis van een ontwerp. Hierna wordt het glas geslepen, waarna het bewerkt zal worden met koperfolie. De tiffany-techniek. Stukken glas met koperfolie worden op basis van het ontwerp op een groot werkblad gelegd en aan elkaar gezet met tin. Daarna krijgt het werk een blikken rand, ten behoeve van de stevigheid. Uiteindelijk wordt het nog bewerkt met anti-oxidant, glimmen maar!

3. Glas-in-lood

Op basis van een ontwerp wordt een sjabloon op ware grootte getekend. Het glas wordt gesneden en past één op één op het sjabloon. Het glas wordt in een H-profiel lood geslagen en wordt steeds per stuk glas vastgezet met spijkers. Het lood wordt dichtgevouwen en gesoldeerd.

De achterkant wordt niet direct dichtgevouwen, maar krijgt kit onder de loodranden. Dit zorgt voor extra stevigheid én zorgt ervoor dat het raam wind- en waterdicht zal worden. Hierna wordt het goed gepoetst met beukenzaagsel en wordt het in het kozijn gezet. Het glas overleeft ons mensenleven.

Wachttijdmuziek voor jou!

Dit wordt er geluisterd tijdens het snijden van het glas.

Vol van glazernij

Dit mag je verwachten.

Overtreffen

Het is belangrijk dat het vertrouwen dat jij hebt gegeven, wordt overtroffen. Mocht dit niet zo zijn, laat het weten, dan komt een vlaai jouw kant op. Mocht dit wel zo zijn, deel het dan met al je vriendinnen en vrienden.

Scherp

Alle producten gaan meerdere keren door de handen. Dit gaat niet altijd goed. Er zijn het afgelopen jaar dan ook heel wat pakjes pleisters gekocht.
In de communicatie probeert De Glazerij net zo scherp te zijn als glas.

Transparant

Het ambacht en het delen ervan is belangrijk. Er zijn nog maar weinig plekken in Nederland waar je kunt leren hoe glas in lood gemaakt wordt. De kennis die er is wordt dan ook graag gedeeld aan eenieder die er meer over wil weten.

Zelf eens achter de werkbank staan?

Eén van de redenen waarom er minder glazeniers zijn, is omdat de kerken minder vaak gerestaureerd hoeven te worden. Het vak delen we graag, daarom kun jij zelf eens ervaren hoe het eraan toe gaat achter de werkbank?

Elke maand verzorg ik workshops, waarin je in één dagdeel alles leert over het vak. En na afloop van de workshop, loop je zo Maastricht in!

Check hier de data!

A few times only

Glas-in-loaded-with-tunes.

Voor vriendengroepen van 4 tot 6 personen, een besloten workshop in de avond van 18.30 tot 22.30u. Knusse vibes met op de achtergrond majestueuze tunes. Bourgondisch goed verzorgd voor een fijne avond samen.

Achter het glas

Guido Dilweg (1984)

Je ziet vooral mijn werk, daar gaat het om. Ben je benieuwd wie er achter het glas zit? Lees hier meer over De Glazerij of check alle blogs.