Skip to main content

Waar het altijd

aanvoelt als vakantie.

Ja, het is even reizen, maar als je er eenmaal bent, wil je er blijven.

Afkomstig van de naam: Mosa Trajectum

Hier heersten de Romeinen, gebruiken we Franse woorden in ons dialect en ja, het is ver weg van alles: Maastricht!

De naam Maastricht is afkomstig van de Romeinen. Het betekent letterlijk: oversteek bij  de Maas. Die naam Trajectum (of Triecht) vind je ook in een andere stad: Utrecht. Maar, je snapt dat Maastrichtenaren (ook wel Sjengen genoemd) deze stad het allermooist vinden.

In het zuiden

Flaneren

Een stad om te flaneren. Schroom niet om je mooiste outfit aan te trekken als je door deze stad loopt.
Op deze pagina veel tips, om jouw bezoek - in combinatie met een workshop glas in lood - aangenaam mogelijk te maken!

Vóór of ná je workshop

Er zijn twee workshops waar je uit kon kiezen: ochtend- en middag workshops. De ochtendworkshop eindigt rond 14:00u en de middagworkshop rond 19:00u.
Na afloop loop je zo vanuit de Heilige Geest de Markt op, de gezelligheid en drukte van de stad in.

Opgedeeld in twee gebieden: Wyck & Maastricht

Deze twee stadsdelen vormen het centrum van de stad. Wyck, bekend om kleinere zaakjes en restaurantjes aan de Maas. Aan de andere kant van de Maas heb je het oude centrum, met de bekende grote pleinen: Onze Lieve Vrouweplein en het Vrijthof.

Bourgondisch

Dat Maastricht bourgondisch is, wist je vast al. Maastricht kent gemiddeld 2 kroegen per 1000 inwoners. In de rest van Nederland is er gemiddeld 1 kroeg per 1000 inwoners.

In Maastricht praten ze een eigen dialect. We ‘zingen’ het soms ook wel en de invloeden van de Fransen zijn tot op dag van vandaag te vinden in dit dialect. Een rijtje belangrijke zinnen, mocht het nodig zijn:

Uit eten

Sjöd in! – ‘Schenk bij!’

Boe is dat? – ‘Waar is dat?’

Mèt al z’n tan ete – ‘Die is gulzig aan het eten’

Maag ich un pötsje  beer? – ‘Mag ik een glas bier?’

Ich höb gein versjèt – ‘Ik heb geen vork’

Flirten

Dat vind ich sjiek  – ‘Dat vind ik leuk!’

Maag ich dich pune? – ‘Mag ik je kussen?’

Wètstich wie laat of ‘t is? – ‘Weet jij hoelaat het is?’

Es ich her zeen, loupe mich de sjevraoje euver z’ne rögkestraank. – ‘Als ik haar zie, krijg ik kippenvel op mijn rug.’

Onderweg

Boe is dat? – ‘Waar is dat?’

Boe is ‘n sjoen en gezèlleg etablissemint? – ‘Waar is een mooi en gezellig etablissement?’

Diech bis met goud neet te betaole – ‘Jij bent zo leuk, je bent onbetaalbaar

Mijn favorieten

Eten & Drinken

Overal waar je loopt zie je mensen genieten van een goed glas wijn of een mooi getapt biertje: de stad leeft van bourgondiërs. Op deze plekken zijn we vaak te vinden.

Je loopt de trein uit, zo de stad in..en links net over het tweede kruispunt, vind je Stadsherberg en Tapperij De Poshoorn. De mooiste spot voor de #vrijmibo en de plek waar alle locals te vinden zijn.

Wil je echt ‘op sjiek’ gaan eten in een een prachtlocatie? Ga dan naar het Kruisherenhotel van Oostwegel Collection en geniet van de luxe die deze locatie te bieden heeft.

Nee, je kunt er niet reserveren en geloof me, gedurende de wachttijd (lees: borreltijd) geniet van je de gastronomie, aanspraak van onbekenden en voorpret: ‘Hoe spreek ik dat uit? Zoervleisj?’

Een klein kunstenaarscafé in het Jekerkwartier, een piano en muren vol schilderijen. Een tweede huiskamer voor velen.

Als je de Heilige Geest uitloopt, de Markt oversteekt komt je in de Boschstraat. Eén van de drie oude toegangswegen richting de stad. Met een ruim terras, ontelbare soorten bier en fijn publiek, is De Gouverneur een geliefde spot in Maastricht.

Met uitkijk op de Onze Lieve Vrouwe Basiliek met haar kleine kapel, is het Onze Lieve Vrouweplein een plek waar veel locals hun biertje en wijntie drinken. Tijdens carnaval (Vastelaovend) zie je de mooiste creaties hier en speelt op elke hoek wel een ‘Zate Hermenie’. Gedurende het jaar is Charlemagne een aanrader.

Een fijne dosis

Koffie

To-go of even zitten voor een lekker broodje. Maastricht kent fijne koffiezaakjes.

Zij maken de lekkerste koffie. Vooraan kun je een krantje lezen en achteraan werken tussen de internationale studenten, expats of locals.

Een mooi café op de hoek in Wyck. Bij Zondag voelt het altijd als weekend. Overheerlijke (en gezonde) broodjes met de beste koffie (of toch liever een biertje?).

Onder de knisperende lakens.

Slapen

In en rondom Maastricht.

Net buiten de stad, goed te bereiken ligt het dorp Meerssen. Een gevoel van rust, ‘dorps’ en je bent ook nog eens zo in de natuur. Slaap bij Autre Maison, ‘het andere huis’.

Campeer je liever en ben je bereid wat langer te rijden? Ga dan naar Camping Oosterberg. Ruim, met prachtig uitzicht op een dal en tussen de koeien. In het Limburgse dorpje Epen. Limburgser wordt het niet.

Tussen de Markt en het Vrijthof ligt de Kleine Gracht. Een B&B gevestigd in een rijksmonument, de uitgelezen plek om te ontspannen midden in de stad.

Op een steenworp van de werkbanken vind je Hotel Monastère. Slaap in een voormalig klooster in hartje centrum.

Mijn favorieten

Overige tips

Natuurlijk is er meer te beleven..

Aan de Maas, een mooi museum met bijzondere collecties. Neem je museumjaarkaart mee en zoek de rust op in dit mooie museum.

Alsof je met de Interrail naar Frankrijk bent gereden. De Koestraat is een fijn gebied in het Jekerkwartier waar je je in Frankrijk waant.

Het Frontenpark is sinds 2021 toegankelijk voor publiek. Je loopt langs de vesting van Maastricht en ontdekt ongerepte natuur, midden in de stad.

Natuurlijk mag een bezoek aan een mooie kerk in Maastricht niet ontbreken. Bezoek op het Vrijthof de schatkamer van Maastricht: Sint Servaas (Sintervaos). De kerk is gebouwd op het graf van Sint Servaas. Volgens de verhalen reisde hij van Tongeren naar Maastricht en stierf hier. Aan het Vrijthof, het decor van de beroemde concerten van André Rieu.

Even de stad uit

Even de stad uit? Wandel richting de Sint Pietersberg en daal af in de Mergelgroeve. Een uitzicht dat niet te vatten is op een foto. Je loopt in een eeuwenoude waar niet lang geleden Mosasaurussen werden gevonden.