Skip to main content

Achter het glas, het ontstaan, de ontwerpen en inspiratie

Guido Dilweg, de man achter het glas.

Je ziet hoe we alles maken. Ik deel graag, de technieken achter mijn werken en de kennis die ik heb over het vak. Mijn werken horen ooglust op te wekken en vernieuwing te brengen in de wereld van glas in lood.

In een steegje aan de Markt in Maastricht

De Heilige Geest

De werkbank staat in De Heilige Geest, verstopt tussen achterzijdes van winkelpanden in Maastricht. In 2016 ben ik begonnen met het snijden van glas, op een houten plank van 60cm bij 90cm. De beginperiode bestond alleen maar uit fouten maken en supertrots zijn op een scheef werk vol gaten langs het lood. En zo hoort dat ook bij een vak. Heel veel fouten maken totdat je voelt hoeveel kracht je moet zetten en hoe je glas kunt sturen bij het breken.

De Glazerij

2018

Toen ik op feestjes met mensen sprak over glas in lood, merkte ik mystiek en onbekendheid over het ambacht. Ondertussen kende ik de kracht die nodig was bij het snijden en breken, had ik een favoriet merk glas om te snijden en leerde ik de kunsten van het ambacht op een driejarige opleiding in België. Ik ging voor vrienden werken maken en kreeg via hen opdrachten. Ik verdiepte me in online sales, De Glazerij zag het licht.

Drips

Series

Een lege wand op mijn slaapkamer zorgde in april 2018 voor het ontstaan van dit ontwerp. De eerste set van deze serie zie je op de foto. Toen gesneden uit stukjes restglas, tegenwoordig de bestseller uit de online shop. In drie series te verkrijgen: Exquis, Mignon, Daor. De eerste twee namen zijn gerelateerd aan Jessica & Fleur van PRCHTG van vtwonen, die als eerste hierover publiceerden. Daarnaast kun je zelf een set Drips samenstellen in de door jou gewenste kleuren.

PRCHTG

Geen

Maatwerk

Naast de online shop, maakte ik het eerste jaar ramen voor particulieren. Hoe mooi de ontwerpen ook waren (en zijn), ik ontwierp ze vóór iemand. Er waren verhalen verwerkt in de ramen. Maar ik liet al die werken lang liggen voordat ik ze ging maken, te lang.

In de zomer van 2019 ben ik gestopt met het maken van maatwerkprojecten. Ik had meer plezier aan het ontwerpen van vrij werk en verzorgen van workshops om zo mijn kennis te delen.

Shop

Updates

Naarmate ik langer achter de werkbank stond, ontdekte ik een eigen stijl in zowel ontwerpen als kleursamenstelling. Zo waren er verschillende shop updates met werken in beperkte oplage. De reden hierachter was simpel, ik bleef uitdaging zoeken in het ontwerpen en maken. Grotere werken gaven deze mogelijkheid. De komende periode zul je meer shop updates gaan zien.

Online Shop
Inspiratie

Naast De Glazerij

Niet te missen in Maastricht

Koestraat - Onze Lieve Vrouweplein - en zeker niet te missen: Café de Karkol.

Mooiste glas in lood?

De Dom van Milaan.

Part-time

Docent Conceptontwikkeling bij Commerciële Economie.

Indian Pale Ale

Op vrijdagmiddag achter de werkbank.

Foto: Charlotte GripsPRCHTG en eigen werk.